pepparrot, bäst för kryddor

Alden Smith är en prisbelönt författare och regelbunden medarbetare till den här webbplatsen. Med en mängd kunskap att dela från sitt författarskap 50 år långa karriär, arbetar han på olika frågor, såsom hem reparation, sund livsstil, bilar, privatekonomi, och matlagning.

Om du någonsin har haft en familj utflykt till Arby, och hade en av sina berömda nötkött och cheddar smörgåsar med “Horsey sås”, då vet du heta kryddig smak av pepparrot. I århundraden var det tänkt som en medicin, men idag ses som ett komplement till rostbiff. Även om många människor kan skjutas upp genom sin starka bett fungerar något bättre än pepparrot på en rostbiff eller kyckling smörgås om de används med måtta. Det används i majonnäsbaserade sallader att lägga karaktär och även bladen kan användas – sparsamt – i gröna sallader. Här kommer vi att diskutera pepparrot – dess historia, användning, läkemedel och kulinariska egenskaper och dess odling.

Historia Pepparrot

Pepparrot, hemma i Östeuropa och västra Asien, har använts i århundraden som en medicinalväxt. Egyptierna visste om pepparrot så långt tillbaka som 1500 f.Kr., och de gamla grekerna använde pepparrot som en behandling för ländryggsbesvär. De använde också det som ett afrodisiakum. På 1500-talet var det känt i England som “Red Cole, och växte vilt i olika regioner. Genom 1600-talet var det endast används av landets folk och arbetare, är för mycket för” känsliga och mjuka magar.

medicinskt bruk

Pepparrot har använts i århundraden som en stimulerande, asperient, rubefacient, urindrivande och antiseptiskt. Den användes av de gamla grekerna att bota ländryggssmärta. Det är en utmärkt stimulerande på matsmältningsorganen. Det stimulerar matsmältningen. Pepparrot rekommenderades för skörbjugg när feber var låg. En tonisk kan göras med, kan framställas med segment av den färska rot, apelsinskal, muskot och vin för att stimulera matsmältningen, liksom för kronisk reumatism. Eftersom det innehåller så mycket sulpfur, det används externt som en rubefacient i kronisk reumatism och förlamnings förhållanden. Om ätit ofta under dagen, det hjälper att bota symptomen av influensa, hjälpa till att lindra hosta.

kulinariska användningar

Pepparrot idag är naturligtvis används som en krydda och spridning. Det är oftast framställs genom att blanda riven rot med vinäger. Pepparrot sås gjord av riven pepparrot rot och grädde är mycket populär i England. Det har länge varit förknippad med rostbiff. I USA är det ofta används i en blandning för Bloody Mary cocktails. Pepparrot blandas med andra saker att göra såser och dips för fisk, skaldjur, rostbiff, och smörgåsar. Det går bra, blandat med ketchup, senap och majonnäs. Blandat med ketchup, gör det till en fin cocktail sås för räkor.

Odling

Pepparrot är lätt att växa. Det är en örtartad perenn av senap familjen. Den kommer att växa till en höjd av 2 till 3 fot, med långa förföljd, avlång eller tandade blad upp till en fot lång. Den föredrar en jord som är fuktig, rik och tung. Det gör bäst i en jord med ett pH-värde av 6,8. Pepparrot gillar full sol.

Det är bäst förökas genom sticklingar från en rot. Roten bör vara unga och rak, ca 8 till 9 inches i längd, och en halv tum bred. Det är bäst att samla rötter som har en knopp eller “öga” för bästa resultat. Pepparrot går ut, inte ner, så behöver gott om utrymme. Placera varje skär ca 12 till 18 inches isär, på ett djup av 12 till 18 inches. Pepparrot är mycket invasiva, så se till att plantera den i en del av trädgården där det finns utrymme att växa. Ett bra sätt att kontrollera det är att använda en bottenlös 5 gallon hink placeras i marken när du planterar roten. När du vill ta bort den från trädgården, absolut säker på att du får varje liten rot, eller det kommer att återvända snabbt.

Skörd och förvaring

Pepparrot typiskt skördas i slutet av oktober eller början av november. Packa rot i torr sand och hålla i en sval och torr plats. Pepparrot rot förblir färska i frukt- och grönsakslådan av ett kylskåp i månader utan att förlora sin styrka. Skrubba roten ordentligt innan lagring.

En Pepparrot Recept

Pepparrot är inte för räddhågad. Om du använder denna fina ört, se till att använda den sparsamt om du inte är en frossare för bestraffning. Det finns människor som har vuxit det i flera år. Kolla runt med familj och vänner för en kapning. Den är tillgänglig kommersiellt, men så vanliga att det är lättare att få en skär för din trädgård. Njut av denna intensivt smaksatt ört idag!