hur en vevaxel positionssensor fungerar

avkännande Funktion

Oregelbunden stiftplacering

Analog-digital-omvandling

En felaktig vevaxelläget Sensor

Vevaxeln positionssensor är en viktig elektronisk anordning belägen i motorn på en bil. Dess syfte är att registrera den hastighet med vilken vevaxeln roterar. Motorstyrenheten (ECU) gör sedan använda denna information för att reglera tändning och bränsleinsprutning. Placeringen av vevaxeln är avgörande för hur effektivt det kan samla in data. Den är belägen intill kamaxeln bälte eller vevaxeln. Stål pinnar eller stift med olika bredd är anordnade runt vevaxeln med jämna mellanrum. En kraftfull magnet är också funnit intill vevaxeln.

Magneten utstrålar en stadig magnetfält. Då vevaxeln snurrar, är stiften stål roteras i det magnetiska fältet. Detta resulterar i variationer i det magnetiska fältet. Detta ger en växelström (AC) signal, som motorenheten (EMU) använder för att beräkna rotationshastigheten. EMU är en typ av motor dator. Den magnetiska svängning är användbar för att bestämma hastighet och position av kamaxeln.

Ibland kan en tapp kan vara frånvarande vid två på varandra följande intervall på vevaxeln. Dubbla stift kan också förekomma på vevaxeln. Detta arrangemang varierar beroende på bilmodell. Fläcken med frånvarande stift benämns den övre dödpunkten (TDC). Detta resulterar i en signaländring vid TDC. TDC är den främsta referenspunkt för olika mätningar motor timing. Kamaxel och tändtidpunkt bestäms härifrån. TDC reglerar också tidpunkten för godkännande från kolvarna till ventilerna. När vevaxeln snurrar, saknade eller dubbla stift orsaka svängningar i signalen vid dessa punkter. Informationen returneras till EMU när det gäller ÖD. Spänningen hos topp-till-topp-hastighetssignalen ändras beroende på motorhastighet. Snabbare rotationer ger upphov till ökad spänning. När motorn är i viloläge, kan spänningen vara så låg som 10 volt, men överstiger 100 volt när på hög hastighet.

Som en dator, EMU fungerar på digitalt läge. Emellertid är veven sensor analog, som skapar oförenlighet. EMU måste använda en analog-digital-omvandlare för att konvertera AC puls till en digital signal.

För att möjliggöra hög motorprestanda veven sensorn måste alltid vara i toppform. En defekt sensor skickar felaktiga data till EMU. Detta gör att motorn inte att tillfredsställande genomföra. Det kan även orsaka bilen att stanna. I avsaknad av en korrekt utföra vev sensor kan EMU förlita sig på minnet för att möjliggöra tändning och tankning. Detta är dock bara en tillfällig backup fas. Detta beror på att vev sensor sänder live-data, som är mer användbar än de statiska data som lagras i EMU. Bilen kommer fortfarande att fungera, även om prestanda kommer att vara otillfredsställande. Det blir nödvändigt att använda elektronisk mätutrustning för att bestämma tillståndet hos vevaxelns sensorn. En utsliten eller defekt sensor måste bytas ut för att återfå rätt motorprestanda.