hur en öppen spis spjäll fungerar?

Vad är en spis Damper?

Plats

Fungera

Placera

ämnen

Om du någonsin har fyllt huset med rök strax efter start en sprakande eld, så har du definitivt undrat hur en spis spjäll fungerar. Tyvärr, ett hus fullt av rök är en gemensam signal att spjället inte är korrekt inställd för spis användning.

Liksom spisen själv, är spjället ett exceptionellt enkelt koncept. Det är bara en liten lucka i rökkanalen, som kan justeras manuellt för att tillåta rök fly eller luft att komma in.

Spis spjäll är oftast gjorda av metall eller keramik så att de tål värmen från elden utan att lida skada. Spjället kan öppnas och stängas genom några olika mekanismer, inklusive en spärr, en dragkedjan, eller ett handtag.

Eldstäder är konstruerade ganska enkelt. Eldstaden, där branden faktiskt bränns, ligger i ett rum i huset är omgivet av tegel, marmor, eller ibland fristående, vilket är fallet med en vedspis. Skorstenen inrymmer skorstenen, vilket är bara luftvägarna där röken stiger från eldstaden och ut genom taket. Omvänt kan uteluft inträda genom rökkanalen in i eldstaden.

Dykning ännu djupare ner i kaninhålet, är alla viktiga spjäll i skorstenen.

Till skillnad från eldstaden och skorstenen, som endast tjänar ett syfte när du har fått en sprakande eld går, spelar spjället en viktig roll när eldstaden är både aktiv och inaktiv.

När spisen används, förhindrar en öppet spjäll rök från att fylla upp ditt hem genom att ge det en väg ut genom skorstenen. När det finns ingen eld, hålla spjället stängs tätt förhindrar kall utomhusluft från att komma in i huset. Detta bidrar till att skapa energieffektivitet.

Slutligen, om du använder din spjället rätt sätt kan du kontrollera intensiteten i din eld lika bra som du skulle från att lägga mer gas eller ved.

Om du ändrar det belopp som spjället faktiskt öppnas eller stängas, begränsar du mängden syre som kan komma in i skorstenen och interagera med elden. I tillägg till ett bränsle som gas eller trä, är syre en avgörande faktor för att upprätthålla en brand. Så kommer att veta hur man styr din spjäll ger dig en stor grad av kontroll över dina lågor som du kan ha förbisett hittills.

Att veta var spjället ligger hjälper husägare börjar tillräckliga bränder utan att fylla sina hem med rök först. När spjället är närmare eldstaden, tar det längre tid för rökkanalen att värma upp. När skorstenen är kall, kommer det inte genomföra röken uppåt och ut från hemmet, vilket får den att strömma tillbaka in i rummet. Om spjället ligger precis ovanför eldstaden, det bästa sättet att värma upp skorstenen är genom att vifta en flamma, såsom en upplyst pinne eller lång kon av papper, under spjället för att skapa en luftström, att röken kan följa upp rökkanalen när elden är tänd

Spjäll belägna på toppen av skorstenen gör det möjligt för skorstenen bo närmare rumstemperatur, så det kommer att börja genomföra röken ut ur huset förr. Oberoende av läget av spjället, kan den justeras efter branden är tänd för att styra tillförseln av syre till branden.

Genom att veta hur du använder spisen spjället, kan du styra värmen av branden, den mängd rök som kommer in i huset, och göra ditt hus mer energieffektiva genom att stänga spjället när spisen inte används.